Verslag roeiwedstrijd Rotterdam

11/09/2019

Verslag Rotterdam – Maasrace over 17.68 km.

Zaterdag 7 september gingen de mannen voor de eerste wedstrijd na de zomerstop rond de klok van 8 uur op weg naar Rotterdam. Doordat we weinig informatie hadden vanuit  de organisatie kant besloten we om maar op tijd aan te rijden. Aangekomen in Rotterdam bleek maar weer eens dat de tom-tom niet zonder menselijk ingrijpen kan en na een kleine omzwerving kwamen we op de plaats van bestemming ’s Lands Werf. Na het kranen mochten we tussen de buien door alvast een stukje roeien naar de verzamelplaats in de Oude Haven. Hier waren we net te laat voor de palaver, maar onze stuurman verzamelde links en rechts de benodigde info, alsmede ons startnummer 50.

Om ongeveer 12 uur moesten alle sloepen opvaren naar de Leuvehaven. Dat duurde even, ook omdat de weer goden weer van zich lieten spreken.  Na aankomst bleek de chaos compleet. Niemand wist hoe of wat en na een kleine 10 minuten wachten mochten we haaks de Nieuwe Maas oversteken richting de denkbeeldige startlijn ter hoogte van de Wilhelmina Kade. Hier was nog een evenement met waterscooters aan de gang en moesten de stuurmannen zorgen dat de sloepen elkaar op het hele ruwe water niet zouden raken. Na weer een wachtperiode kregen we toestemming op te roeien naar de startlijn. Al met al een half uurtje startklaar gelegen wat de roeispieren ook weer niet ten goede kwam. Deze startlijn was fictief en na enig manoeuvreren lagen de meeste sloepen op de denkbeeldige lijn. Ineens was er de start en begon het gedrang richting de Erasmusbrug.

De route liep via de Noordzijde van het Noordereiland naar het Antwerpse Hoofd. De sloepen houden daarna stuurboords wal richting Zuiddiepje. Daar ging het voor een aantal sloepen mis aangezien ze aan de verkeerde kant het eiland gingen ronden.  De organisatie stuurde maar een deel de juiste kant op nadat bleek dat men zich makkelijk kon vergissen. Na uitvaren Zuiddiepje vervolgen de sloepen de route om onder de van Brienenoordbrug door richting Bolnes te varen. Hier werd haaks overgestoken naar de Silksloot en via de Silksloot vervolgd de route naar de Hollandse IJssel . Dan via de Noordoever van de nieuwe Maas tot aan het Boerengat, waar stuurboord uit de finish wordt bereikt met het passeren van de Boerengatbrug.

Door het afsnijden van de route  door de voorste sloepen voer de Jan met een viertal sloepen voor zich en een 4 tal sloepen achter zich. Op een gegeven moment had 1 van de marinierssloepen een aanvaring  omdat men bij het ronde van een boei elkaar de ruimte niet gunde. Hierdoor liepen wij weer twee sloepen in. Uiteindelijk hebben we de gehele race op die positie gevaren met een Rotterdamse sloep voor ons die af en toe dichter bij kwam, maar ook steeds weer uit liep. Wat opviel was dat er twee 4 mans gigs, overigens bemant met mannen en vrouwen, dicht bij ons in de buurt bleven en waarmee we af en toe ook van positie wisselde door gebruik te maken van de stroming van de Maas. Naast het weer en het ruwe water was dat wel het hoogtepunt van de middag.  Na de finish was de algemene tendens dat dit wel eens de laatste Rotterdam race zou kunnen zijn geweest. Als het dan al niet om organisatorische redenen zou zijn dan wel om het feit dat wij niet snel meer voor deze race zullen gaan kiezen.

Op het moment van dit schrijven helaas geen uitslag bekent. Ook geen bericht over mogelijke straffen in verband met het afsnijden van de route. Sprekend namens de Ekiep  bemanning was het een kleine 50 watt race, afgaande op het ruwe water en het moeilijk op gang houden van onze Jan.

Volgende race is Makkum op 28 september. Graag tot dan.

Hoofdsponsor

Sloepsponsoren