Verslag grachtenrace Amsterdam 2019

17/10/2019

Wij hebben afgelopen 12 oktober de laatste wedstrijd in 2019 geroeid. Deze wedstrijd heeft plaatsgevonden in Amsterdam door de singels, kanalen en zijn mooie grachten. De wedstrijd ging over een afstand van ongeveer 24 kilometer en met 143 deelnemende sloepen elk met zijn eigen grote en bezetting. 
De eerste sloep startte om 11.00 uur waarna er elke minuut een sloep werd weggeschoten. Wij als Ekiep startte om 12.59 aan de lange tocht. De eerste kilometers werd met een snelheid van ongeveer 9,5 a 10 km per uur afgelegd en de sloep liep lekker. Onze eerste concurrenten passeerden wij al vrij snel. Helaas was het niet altijd mogelijk om steeds sloepen in te halen, maar door goede stuurmanskunsten en om op het juiste moment kracht te zetten lukte het toch vrij regelmatig.
Na dit lastige stuk ging het verder en de sloep liep nog steeds goed omdat de mannen constant vermogen bleven geven, om vermogen te kunnen blijven geven zijn aanmoedigingen altijd goed en die waren er voldoende, bij vele bruggen hoorde wij onze naam veelvuldig en dat geeft zeker een extra impuls.
Eenmaal gearriveerd in de grachten konden wij onze opgebouwde snelheid ondanks aanwezigheid van de vele sloepen goed vasthouden. In voorgaande wedstijden waren er nog flinke opstopping maar dit jaar konden wij goed door roeien. Door de drukte laverend roeide wij richting het laatste stuk van ongeveer 6 kilometer. De mannen gingen de kilometers behoorlijk in hun lichaam voelen. De stuurman dweepte de mannen nog een keer op en de laatste kilometers werden op het tandvlees afgelegd. 
Het eindresultaat mag er zijn, uiteindelijk zijn de mannen na deze geweldige inspanning na 2 uur 37 minuten als 73e van het totaal (143) aantal deelnemers op de finish afgevlagd. 

Om deze prestatie te vieren werd er net als voorgaande jaren een feestje gebouwd bij ons Amsterdams stamcafé “de Druif”. Hier is het voor ons, mede doordat de uitbater ons altijd verwend altijd goed vertoeven en werd de wedstrijd onder het genot van een hapje en een drankje nogmaals doorgesproken en misschien wel opnieuw beleefd.

Na deze race is onze “Jan” netjes op de trailer geplaatst en droog worden gestald zodat wij medio maart 2020 weer de trainingen kunnen aanvangen voor wederom een nieuw en hopelijk vruchtbaar seizoen.
Dit was het voor het roeiseizoen 2019, het enige wat ons rest is de uitroeiavond welke gepland staat voor medio november. Op deze avond blikken wij samen met onze sponsoren terug op het seizoen en waar het goede doel voor dit jaar bekend gemaakt zal worden.

In totaal hebben wij in 2019 zeven wedstrijden geroeid. De wedstrijd in Makkum was door de slechte weersomstandigheden door de organisatie afgelast. Alle geroeide wedstrijden waren bijzonder en mooi, maar de mooiste wedstrijd hebben wij in Cork (Ierland) mogen beleven. Hopelijk gaan wij in 2020 dezelfde ervaringen opdoen.

Om wedstrijden in 2020 te kunnen roeien is een goede bezetting noodzakelijk. Mocht u geïnteresseerd zijn om te komen roeien neem gerust contact met ons op, er is altijd een mogelijkheid om een keer met ons mee te trainen en te ervaren wat sloeproeien nu eigenlijk is.

Zeker geen roeisloep, maar wel een mooi plaatje.

Hoofdsponsor

Sloepsponsoren