Pittige tocht in Grou

14/05/2019

Op deze mooie zaterdag met een temperatuur verwachting van ongeveer 13 graden en een N-N-O -stelijke wind gingen we vol goede moed naar Grou (Fr) voor onze tweede wedstrijd van het seizoen. Na een voorbereiding van 2 opeenvolgende  dinsdagavond trainingen ‘om het eiland’, een slordige 15.5 km per keer , zou de 20.75 km van vandaag een te nemen horde moeten zijn. De mannen van Ekiep startte om 13.14 uur als nr 75 in een deelnemersveld van totaal 90 sloepen.

Met stuurman Gert-Jan als invaller voor vaste kracht Daan (genietend van een welverdiende vakantie) gingen we samen met de Benwyvis (76) van start. We kwamen na 5x kort goed weg en konden gebruikmaken van de iets snellere start van onze medestarter door achter hun aan te varen richting het Pikmeer. Op het Pikmeer al meteen de wind strak van voren en de mannen hadden na 5 km reeds het gevoel een training van 15.5 km achter de rug te hebben.  Na het Pikmeer, via de Wijde Ee over stuurboordzijde door de Jans sloot. Hier kregen we onze eerste inhaalkansen en gestaag haalde we de Hubert Jans 2 (73) en later de Mare Liberum (74) in. Dat gaf de burger weer moed omdat  de eerste achtervolgers ook serieus in beeld kwamen. De Roy Hesterman (78) , 2 minuten later gestart, kwam gestaag dichterbij, tot op ons achterschip, maar hadden niet het vermogen de laatste klap uit te delen. We hielden ze van ons af en dat hebben we de rest van de race vol gehouden. Dat gold niet voor de sneller sloepen daarachter. Rond het 10 km punt kwamen achtereen volgens de Orkaan (79) , de Kerwood (80), de Twirre (81) en de Moby Dick (90) ons voorbij. Dit zijn giganten en lekker laten gaan zei onze stuurman. Zoek en vindt de juiste balans, denk aan de techniek en zwarte randje net niet in het water waren zijn goede aanwijzigingen.

Vanaf het 10 km punt gingen we via de Hooidamsloot bakboord uit en kregen we de wind in de rug. Hier namen we duidelijk afstand van de Roy Hesterman en hebben die mannen ook niet meer teruggezien (later nog hartelijk met de Roy mannen om gelachen op de vraag of zij nou zo stuk gingen of dat wij nou zou goed waren hersteld na de tegenwind). In dit laatste stuk haalden we ook nog een kuikensloep in en een sloep met zmok (zeer moeilijk opvoedbare kinderen) jongelui die op deze wijze een mooie uitdaging (ging niet helemaal gelijk zeg maar)aan het volbrengen waren onder de bezielende leiding van een Power Flower achtig manneke die het later nog aan de stok kreeg met de Roy bemanning uit Muiden.

Via de Felkertsloot, waar we op mankracht een kleine en een grote zeilboot inhaalde, waarvan akte, bakboord uit richting het Prinses Margrietkanaal. Hier zag onze stuurman reeds de toren van Grou, maar het was nog wel een kleine 3 km en de wind speelde wederom iets parten. De vermoeidheid sloeg nog meer toe en we hadden alle wilskracht nodig om onze slagen af te ronden. Op het laatste stuk kregen we de Rijp (64) in het vizier. Deze sloep heeft een bemanning vanuit de Heren XIV die ooit de Ekiep hebben geholpen met de opstart van de club. Met de laatste wedstrijdboei ronding over stuurboord  richting de finish lagen we pal langs elkaar en met de laatste krachtsinspanning hebben we de Rijp nog te pakken gekregen. Heel mooi einde van een loodzware tocht.

Uiteindelijk met een snelste roeitijd in onze klasse H2 en 13de tijd overall de volgende uitslag behaald:  8ste plek klasse H2 in 2 uur en 14 minuten met een wattage van 50. Puike prestatie mannen.

Volgende week, zaterdag 18 mei, alweer richting Friesland voor de wedstrijd in Lemmer. Dit is de laatste krachtproef over 22 km ter voorbereiding op het uitdagendste doel van dit seizoen: de wedstrijd in Cork Ierland over 29 km op 1 juni.

Hoofdsponsor

Sloepsponsoren