Laatste wedstrijd Ekiep'9 2018

28/10/2018

Wij hebben afgelopen 13 oktober de laatste wedstrijd in 2018 geroeid. Deze wedstrijd heeft plaatsgevonden in Amsterdam door de kanalen en zijn mooie grachten. De wedstrijd ging over een afstand van 23,950 kilometer en met 145 deelnemende sloepen elk met zijn eigen grote en bezetting.
De eerste sloep startte om 11.00 uur waarna er elke 30 seconden een sloep werd weggeschoten. Wij als Ekiep startte om vier minuten voor twaalf aan de lange tocht. De eerste kilometers werd met een snelheid van ongeveer 9,5 a 10 km per uur afgelegd en de sloep liep lekker. Onze eerste concurrent, de Buffel passeerde wij na ongeveer zes kilometer en net voor het keerpunt op de Amstel haalde wij een grote groep Kromhout Whalers in. Eenmaal gearriveerd bij het rondje Artis kwamen wij tussen het eerste drukke verkeer van sloepen, doordat het water hier behoorlijk smal is konden wij de sloepen maar moeilijk inhalen toch lukte het door goede stuurmanskunst en om op het juiste moment kracht te zetten om een aantal sloepen te passeren. Na dit lastige stuk ging het verder en de sloep liep nog steeds goed omdat de mannen constant vermogen bleven geven, om vermogen te kunnen blijven geven zijn aanmoedigingen altijd goed en die waren er voldoende, bij vele bruggen hoorde wij onze naam veelvuldig en dat geeft zeker een extra impuls.
Eenmaal gearriveerd in de grachten konden wij onze opgebouwde snelheid niet vasthouden omdat het daar een drukte van jewelste was. De oorzaak van die flinke opstopping was de aanwezigheid van rondvaartboten, waterfietsen en veel langzamer sloepen. Door deze drukte laverend roeide wij richting Kostverloren, het laatste stuk van ongeveer 3 kilometer. De mannen gingen de kilometers behoorlijk in hun lichaam voelen, want deze afstand van 23,950 kilometer was voor de mannen de eerste grote afstand van jaar. De wedstrijden waar wij in 2018 aan hebben deelgenomen betrof nagenoeg altijd tussen de 15 a 18 kilometer en ondanks de goede trainingen die vooraf gedaan waren gedaan is 23.950 kilometer toch een fikse afstand. De stuurman dweepte de mannen nog een keer op en de laatste kilometers werden op het tandvlees afgelegd.
Het eindresultaat mag er zijn, uiteindelijk zijn de mannen na deze geweldige inspanning na 2 uur 39 minuten en 4 seconden als 53e van het totaal (145) aantal deelnemers op de finish afgevlagd. Om deze prestatie te vieren werd er net als voorgaande jaren een feestje gebouwd bij ons Amsterdams stamcafé “de Druif”. Hier is het voor ons, mede doordat de uitbater ons altijd verwent altijd goed vertoeven en werd de wedstrijd onder het genot van een hapje en een drankje nogmaals doorgesproken en misschien wel opnieuw beleefd.

Na deze race zal onze sloep de “Jan van Schaffelaar” een grote onderhoudsbeurt moeten ondergaan want de opgelopen schade, het gat in de romp was wel zo gerepareerd dat wij het seizoen konden afmaken. Echter, voor het nieuwe seizoen en voor de komende jaren moet er net als voorgaande jaren ook weer kleinere zaken aangepakt worden zoals bv. aanpassing van voetsteunen en zeker ook weer het schilderwerk. Al met al gaan wij er vanuit dat deze zaken voor het nieuwe seizoen weer helemaal gereed zijn zodat wij medio maart 2019 weer de trainingen kunnen aanvangen voor wederom een nieuw en hopelijk vruchtbaar seizoen.

Hoofdsponsor

Sloepsponsoren