Barre tocht Ekiep'9

29/09/2018

Ekiep’9 in gevecht met de elementen.

 

Het was vooraf even spannend of de wedstrijd in Makkum wel door kon gaan omdat er zware wind was voorspeld.

Nadat de organisatie de route enigszins had aanpast (normaal is het een wedstrijd over 15 km) werd er groen licht gegeven voor een wedstrijd op het IJsselmeer die ging over een afstand van ongeveer 12 km.

Bij de mannen van ekiep’9 was vooraf ook een spanning, de grootste oorzaak daarvan was of de bezetting in de sloep wel genoeg zou zijn omdat enkele roeiers andere afspraken hadden, want negen mannen zijn eigenlijk hard nodig om mee te kunnen doen aan een wedstrijd laat staan om mee te kunnen doen om de prijzen.

Helaas melde kort voor zaterdag twee man zich af met rug en kuit blessure. Ondanks deze tegenvaller lieten de andere zeven roeiers zich niet uit het veld slaan en reisden af naar Makkum. In Makkum werd het al snel duidelijk dat met windkracht 5 á 6 de golven behoorlijk kunnen zijn en dat het een zware strijd en pittige strijd zou gaan worden.

Door de zware wind en waarschijnlijk ook voor de veiligheid was de route langs de afsluitdijk gelegd met als reden meer in de luwte te roeien en dus minder op het grote open water. Echter, tegen de wind hielp het niet veel omdat hij Zuid/West was. Hierdoor roeide zij met volop tegenwind de eerste helft, de hoge golven en zware wind waren hun vijand en de mannen kregen het gevoel dat die keerboei nooit kwam.

 

Na ongeveer anderhalf uur (normaal de hele wedstrijd) ronde zij de keerboei. Het was een strijd en een gevecht met de golven en het was behoorlijk lastig om een goede slag te maken. De mannen op boeg kwamen los van het bankje en soms wel 1,5 á 2 meter met de neus omhoog (zie foto). Na de keerboei hadden de mannen de wind mee zodat zij al surfend op de golven na een half uur weer in de haven over de finish roeide. Het eindresultaat viel niet mee maar met een bezetting van zeven man was dat ook niet verwacht. Nat van zweet en van al het water wat oversloeg in de sloep kunnen zij terug zien op een spectaculaire race en zeker ook een ervaring rijker. Het resultaat was minder briljant, maar met twee man minder in de sloep en het extreme weer waren de verwachtingen voor een goede eindklassering ook niet hoog gespannen.

 De eerste volgende wedstrijd is op a.s. 13 oktober in Amsterdam wat altijd een mooie en spectaculaire wedstrijd is die hopelijk een beter resultaat zal geven. De race in Amsterdam gaat voor een deel door de mooie grachten en daar zal het water rustiger zijn wat de mannen van ekiep’9 over het algemeen beter ligt.


Hoofdsponsor

Sloepsponsoren